sâmbătă, 20 decembrie 2008

Bocşa - O capitală a culturii

Conferinţa ştiinţifică organizată la Primăria Bocşa cu ocazia aniversării a 675 de ani de la prima atestare documentară a localităţii – în cadrul căreia ec. Valeriu Francisc Fabian, Gheorghe Jurma, Ligia Boldea şi Ada Mirela Cruceanu Chisăliţă au prezentat o pagină de istorie şi de cultură – a continuat cu o întâlnire cu cartea.

A doua parte a manifestării a debutat cu sfinţirea plăcii aniversare, ce a fost montată pe palatul administrativ, de către un sobor de preoţi, după care primarul Mirel Patriciu Pascu a oferit diplome şi şampanie celor trei fideli colaboratori ai Bocşei: poetul Iacob Roman, prof. Simion Dănilă şi poetul Nicolae Gheju, la împlinirea vârstei de 60, 65, respectiv 60 de ani.

Au fost lansate două volume – „Laurian Nicorescu. Compozitorul şi artistul liric“ şi „Titus Olariu. Artistul şi epoca sa“ – purtând semnătura prof. Constantin Stan, din Lugoj, născut la Bocşa.

Despre împlinirea a 35 de ani de la moartea sculptorului poet în grai bănăţean Petru Oance (Tata Oancea), au vorbit Gheorghe Jurma şi o serie de dascăli ai Bocşei, iar un grup de elevi de la liceul care-i poartă numele i-au recitat poeziile, şi au fost răsplătiţi cu dulciuri şi fructe.

A urmat un moment prezentat de Corala „Armonia“, a Bisericii Ortodoxe Bocşa Română, iar evenimentul s-a încheiat cu o petrecere în stil tradiţional, de la care n-au lipsit cozonacul şi saloanele.

Întregul şir de manifestări a fost organizat de Biblioteca Orăşenească „Tata Oancea“ din Bocşa, în colaborare cu primăria şi cu Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional.

Inregistrări de la Bocşa

Miercuri, 17 decembrie 2008 am fost prezentă la manifestarea organizată la Bocşa cu ocazia împlinirii a 675 de ani de la prima atestare documentară. Am întâlnit oameni deosebiţi şi am fost impresionată de o tânără ce a recitat în grai o poezie de Tata Oancea. Am ascultat Corul Armonia din Bocşa şi i-am invitat la Mediaş, la Sala Traube, în data de 21 decembrie 2008, la spectacolul de colinde organizat de Direcţia pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret în cadrul Serilor Duhovniceşti.

Felicit organizatorii de la Bocşa pentru această manifestare de suflet: Primăria Oraşului Bocşa, primar Mirel Pascu; Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, dr. Ada Mirela Cruceanu-Chisăliţă şi Biblioteca Orăşenească Tata Oancea, director Gabriela Şerban. Într-adevăr, Bocşa a fost şi rămâne o capitală a culturii.




Tata Oancea



675 de ani de la prima atestare documentară

Aşezarea culturală aflată la mai puţin de 20 km de Reşiţa şi-a sărbătorit miercuri cei 675 de ani de la prima atestare documentară, printr-o serie de manifestări culturale, organizate la primărie. La acestea au participat nume sonore din Banatul de Munte, printre care s-au aflat ec. Valeriu Francisc Fabian, originar din Bocşa, publicistul Gheorghe Jurma şi dr. Ada Mirela Cruceanu-Chisăliţă.

Sesiunea ştiinţifică a debutat cu o pagină din istoria zbuciumată a Bocşei, prezentată de ec. Fabian şi de Ligia Boldea, de la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.

1333 reprezintă anul în care a fost menţionat pentru prima dată numele localităţii, în catastihul Protopopiatului latin de Caraş referitor la deportarea zeciuielii papale. În 1658, oraşul a fost distrus de otomani şi a renăscut din propria-i cenuşă, cunoscând industrializarea înaintea Reşiţei, în umbra căruia a fost trecut ulterior.

La eveniment au mai participat Barbu Antonela Sofia, de la Biblioteca Municipală din Mediaş, Gabriela Şerban, directorul Bibliotecii Orăşeneşti din Bocşa – organizatorul acţiunii – prof. Dr. Gheorghe Luchescu, din Lugoj, Simion Dănilă din Belinţ, muzicologul bocşean Constantin Tufan Stan, Dumitru Ţeicu, directorul Muzeului Banatului Montan, Lia Cătană, directorul adjunct al Liceului Teoretic „Tata Oancea“ din Bocşa, precum şi reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici“.


Contor