sâmbătă, 20 decembrie 2008

Bocşa - O capitală a culturii

Conferinţa ştiinţifică organizată la Primăria Bocşa cu ocazia aniversării a 675 de ani de la prima atestare documentară a localităţii – în cadrul căreia ec. Valeriu Francisc Fabian, Gheorghe Jurma, Ligia Boldea şi Ada Mirela Cruceanu Chisăliţă au prezentat o pagină de istorie şi de cultură – a continuat cu o întâlnire cu cartea.

A doua parte a manifestării a debutat cu sfinţirea plăcii aniversare, ce a fost montată pe palatul administrativ, de către un sobor de preoţi, după care primarul Mirel Patriciu Pascu a oferit diplome şi şampanie celor trei fideli colaboratori ai Bocşei: poetul Iacob Roman, prof. Simion Dănilă şi poetul Nicolae Gheju, la împlinirea vârstei de 60, 65, respectiv 60 de ani.

Au fost lansate două volume – „Laurian Nicorescu. Compozitorul şi artistul liric“ şi „Titus Olariu. Artistul şi epoca sa“ – purtând semnătura prof. Constantin Stan, din Lugoj, născut la Bocşa.

Despre împlinirea a 35 de ani de la moartea sculptorului poet în grai bănăţean Petru Oance (Tata Oancea), au vorbit Gheorghe Jurma şi o serie de dascăli ai Bocşei, iar un grup de elevi de la liceul care-i poartă numele i-au recitat poeziile, şi au fost răsplătiţi cu dulciuri şi fructe.

A urmat un moment prezentat de Corala „Armonia“, a Bisericii Ortodoxe Bocşa Română, iar evenimentul s-a încheiat cu o petrecere în stil tradiţional, de la care n-au lipsit cozonacul şi saloanele.

Întregul şir de manifestări a fost organizat de Biblioteca Orăşenească „Tata Oancea“ din Bocşa, în colaborare cu primăria şi cu Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu